Spring naar de inhoud

Ik wil starten met de weerhobby, wat heb ik nodig?

Gepubliceerd op 7 november 2022
Ik wil starten met de weerhobby, wat heb ik nodig?

Ben je zelf ook gebeten door het weer en wil je starten met de weerhobby? Dan geef ik je als weerman graag enkele tips waarop je kan letten. Zo maak je niet dezelfde fouten die ik in het verleden heb gemaakt en kan je meteen aan de slag met degelijk materiaal. In onderstaande blog zet ik een aantal weerstations op een rijtje die goed scoren binnen het milieu van weerliefhebbers. Sommige exemplaren zijn niet goedkoop, maar dan heb je uiteraard ook een kwalitatief weerstation in huis. Aangezien ik deze weerstations zelf niet verkoop, leg ik een linkje naar de bekende webshops zoals bol.com of coolblue.be. Veel succes!

Ben je als weeramateur op zoek naar een weerstations voor het klimaat binnenshuis? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de helderheid van het display en de connectie met een weerapplicatie of website. Is deze connectie geen must, dan zal dit de totale kostprijs van het weerstation uiteraard gevoelig beïnvloeden.

Ontdek het elegant weerstation Netatmo

Hieronder plaats ik met veel plezier het weerstation van Netatmo. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat het weerstation erg gemakkelijk is in gebruik en ook stijlvol staat in de woonkamer. Het is een vrij klein toestel en kan uitgebreid worden met buitensensoren zoals windmeters en regenmeters. Voor het klimaat binnenshuis een goede krachtpatser die geconnecteerd kan worden met smartphones van Android en iOS.

Goedkoop en uitgebreid CRESTA weerstation

Een ander weerstation die goed scoort de laatste jaren is het CRESTA weerstation. Het is uiteraard een pak goedkoper dan Netatmo, maar heeft goede recensies. Wie op zoek is naar een goedkopere variant is met dit weerstation vaak geholpen. De klok is radiogestuurd en verplaatst zich automatisch van winteruur naar zomeruur en omgekeerd. Het weerstation geeft ook trends mee voor de komende dagen voor diverse parameters.

Op zoek naar een weerstation voor buiten?

Evalueer je graag het weerbeeld buiten en binnen? Dan moeten we weerstations gaan zoeken die robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Je kan hier als weeramateur kiezen voor relatief goedkope toestellen, maar ik zou aanraden om in de duurdere categorie te gaan. De analyse van de weerparameters is dan vaak nauwkeuriger, de hardware zoals behuizing en anemometer vaak ook steviger. Je wil namelijk niet in de problemen komen tijdens stormweer en/of een wolkbreuk.

Het populairste weerstation in omloop?

Maak vandaag kennis met de WS-5500 van Alecto. Het is een weerstation dat door veel beginnende en ervaren weeramateurs in huis wordt gehaald. Het is een zeer volledig weerstation met een binnen- en buitenunit en meet heel wat weerparameters. Gedaan dus met het manueel aflezen van de thermometer aan het tuinhuis of de pluviometer in het midden van de tuin, dit weerstation neemt de taken volledig over.

Basis weerstation binnen Aleco

Voor wie niet wil gaan voor de robuuste variant van de Alecto WS-5500 is er uiteraard nog steeds de lagere series. Voor ongeveer 100 euro kan je de Alecto WS-4800 of Alecto WS-4700 in huis halen. Akkoord, de toestand van de sensoren ziet er een stuk minder professioneel uit dan de WS-5500, voor veel mensen is dit reeds voldoende.

Belangrijk punt bij deze weerstations is dat de windsensor meestal is vastgemaakt aan de pluviometer en temperatuursensor. Daardoor verkrijg je vaak geen goede metingen van de werkelijke windsnelheid. Om correct te meten dient de windsensor apart op een hoogte van 10m bevestigd te worden. Vaak is dat in de praktijk niet mogelijk, maar wees je dan bewust van een vrij grote foutmarge.

Vragen bij aankoop?

Heb je 1 van bovenstaande weerstations of nog een ander type aangekocht en heb je vragen omtrent de opstelling? Aarzel niet om mij een mailtje te sturen op [email protected]. Ik help graag.

Deel dit bericht:

Verder lezen

Weerbewaking Waregloed 2024

Weerbewaking Waregloed 2024

Het lichtfestival Waregloed verwacht 25.000 bezoekers en kiest voor de weerbewaking van MeteoSupport! Dit evenement maakt gebruik van talrijke opstellingen in buitenlucht en wil geen risico nemen.

Stad Waregem kiest voor proactieve weerbewaking

Stad Waregem kiest voor proactieve weerbewaking

Evenementen in de openlucht zijn altijd gevoelig voor meteorologische risico's. Denk maar aan stormweer, onweer, wateroverlast, etc.. Stad Waregem kiest resoluut voor proactieve weerbewaking door weerman Nicolas Roose.